top of page
IMG20211208133927_edited.jpg

Waarom ik creëer

De natuur is een onuitputtelijke inspiratiebron voor mij. Ik voel een constante drang om te creëren, om vast te leggen wat er is. Vaak doe ik dit heel basaal, het letterlijk afdrukken van vormen en structuren uit de natuur. Andere keren krijgt mijn werk een bepaalde abstractie en is een plant, mos, berg of dier de aanleiding geweest voor een werk. De flora is altijd in beweging, het bloeit, groeit, sterft af en kent in dit hele proces verschillende verschijningen.

 

Met behulp van de etspers kan ik deze verschijningen heel precies vastleggen. Ze zijn haast fotografisch weergegeven, voor altijd. Mijn indrukken van de natuur veranderen onder de etspers in afdrukken.

Bossen en bergen hebben op mij een enorme aantrekkingskracht. Ik heb veel langere trektochten gedaan in afgelegen en hoge gebieden zoals de Himalaya, de Andes, IJsland, Patagonia, Alaska, de Alpen, het Altaigebergte en de Dolomieten. Het eindeloos ver-dwalen zorgt voor een bepaalde beleving. Wandelen is voor mij als kunstenaar onlosmakelijker verbonden met mijn kunstenaarschap. Wandelen zorgt voor ontspanning, rust én ruimte. Hierdoor kom ik tot nieuwe ideeën en inzichten. Zoals die ene keer, nog net voor het einde van de boomgrens in de Himalaya in Nepal trof ik prachtige loshangende boombast aan, die moest mee naar huis.

Tijdens het wandelen gaat het kijken langzaam over in zien en juist dat zien is essentieel voor mijn beeldend werk. Ik kan helemaal opgaan in microwerelden zoals korstmossen, schelpen, de vleugels van insecten en bladnerven. Tegelijkertijd heb ik ook oog voor het groter geheel, de immense ruige desolate landschappen. Wanneer je dagen tot wekenlang rondloopt in de natuur en blootgesteld wordt aan de weerselementen voel je als mens heel erg klein en kwetsbaar, voor mij is dat het ultieme gevoel van vrijheid.

Sarah van Rossem

bottom of page